torstai 3. joulukuuta 2015

Sijoituskoira

Mikä ihmeen sijoituskoira?

Vanilla's Honey Finnish Design.
Donna oli minulla sijoituksessa ja
tehtyään Vanilla's Honey N-pentueen
se siirtyi minun omistukseeni syksyllä
2014. Sijoitussopimus oli erinomainen
ensikosketus koirien kasvattamiseen.
Suuri osa suomalaisista koirankasvattajista tekee tätä muun elämänsä ohella, ihan tavallisissa kotiolosuhteissa. Tavoitteellinen koirankasvatus eli jalostus vaatii kuitenkin useita koirasukupolvia, jotta haluttuja ominaisuuksia saadaan eteenpäin. Mikäli kasvatustyötä tehtäisiin vain omilla koirilla ja näiden pennuilla, yhden koiran jälkipolvista kertyisi 15 vuoden aikana 5-6 koiraa. Tuo määrä on kaksinkertainen, mikäli kantanarttuja on kaksi ja vielä suurempi mikäli seassa on koiria, jotka eivät loppujen lopuksi sopineetkaan jalostukseen. Suuren koiralauman pitäminen ei ole mielekestä kenellekään, vähiten niille koirille.

Sijoituskoirat ovat ratkaisu tähän. Sijoitussopimusta voi helpoiten verrata auton omistajaan ja haltijaan. Kasvattaja omistaa sijoituskoiran kunnes sijoitussopimuksen ehdot ovat täyttyneet, jonka jälkeen omistajuus siirtyy koiran haltijalle, henkilölle, jonka kanssa sijoitussopimus on tehty. Sijoituskoira on pitkälti kuin oma koira, koiran haltija on vain hitusen enemmän velvollinen ilmoittamaan koiran kuulumisista kasvattajalle. Sijoituksesta tehdään virallinen kennelliiton sijoitussopimus. Kasvattajana minä en voi koiraa vaatia itselleni, vaikka sen virallisesti omistankin, ellei koiran haltija ole vakavasti rikkonut omaa osuuttaan sijoitussopimuksessa. Tällaisia tapauksia ovat lähinnä eläinsuojelulliset syyt.

Saletisti sijoituskoira

Famolas Pylpyrä
Cora oli minulla sijoituksessa, mutta
hormonihäiriö vuoksi se steriloitiin
vuoden ikäisenä.
Pyrin sijoittamaan jokaisesta pentueesta pääsääntöisesti yhden nartun tai poikkeuksellisesti yhden uroksen. Erittäin lupaavista tai normaalia riskialttiimmasta yhdistelmästä saatan sijoittaa useamman kuin yhden koiran.

Sijoituskodilta vaadin normaalia suurempaa kiinnostusta koiriin. Harrastenuisuus on plussaa, mutta ei välttämätöntä. Sijoituskoira pitää kuitenkin sosiaalistaa hyvin, eli se on pienestä pitäen totutettava monenlaisiin paikkoihin, tilanteisiin ja ihmisiin. Tärkeintä kuitenkin on, että meidän henkilökemiat kohtaavat; näin sijoitusajasta tulee molemmille auvoisa.

Sijoituskoiran normaalista elämästä kertyvät kulut kuten ruokinta, rokotukset ja harrastukset maksaa koiran haltija. Viralliset terveystarkastukset ja jalostuksesta koituvat kulut maksaa kasvattaja. Lisäksi kasvattajana maksan kaikki haluamani ylimääräiset harraste- ja testikulut. Mikäli haluan, että sijoituskoira esim. viedään tiettyyn näyttelyyn, maksan tämän itse. Sijoitussopimuksen ajan sekä kasvattajalla että haltijalla on oikeus käyttää koiraa erilaisissa testeissä ja kokeissa.

Jokainen sijoitussopimus on yksilöllinen, mutta yleisesti noudatan seuraavaa kaavaa:
-Koira muuttaa sijoituskotiin luovutusikäisenä. Koirasta maksetaan 500 € takuumaksu.
-Koiran ollessa 2-4 vuoden ikäinen, se astutetaan. Yleensä koira on tällöin n. viikon kasvattajalla.
-Astutuksen onnistuttua koira palaa takaisin sijoitusperheeseen.
-Lasketun ajan lähestyessä, koira muuttaa kasvattajan luokse 8-10 viikoksi.
-Koiran hoidettua pennut, palautetaan 500 € takuumaksu ja koiran omistajuus siirtyy sijoitusperheelle.

Mikäli olette kiinnostuneet ottamaan sijoituskoiran tai haluatte muuten vain tietää lisää sijoituskoirista, olkaa rohkeasti yhteydessä!

Lisätietoja sijoituskoirista
Sijoituskoira - Koiranomistajan peruskurssi
Sijoitussopimus - narttu
Sijoitussopimus - uros


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti