torstai 3. joulukuuta 2015

Sinustako kotihoitaja?

Dany oli arka sähikäinen, mutta tiine
sellainen, joten tyttö sai armonaikaa.
Se synnytti kolme lapsukaista, mutta
valitettavasti opetti lapsilleen
sähisemisen minkä vuoksi se
erotettiin pennuistaan näiden
ollessa 10 vko vanhoja. Dany ei
koskaan purrut tai raapinut ja
rakasti rapsutuksia. Se lähti HESY:yn
koska KSEY:llä ei ollut tarjota
Danylle kotihoitopaikkaa ja
meillä se ei olisi koirien vuoksi
kesyyntynyt. Pennuista tuli käsikesyjä
kahdessa päivässä kun ne oli erotettu
emosta.
Rakastan kaiken karvaisia eläimiä ja koti ilman lemmikkieläintä on kylmä ja tyhjä. Aina ei lemmikki kuitenkaan elämäntilanteeseen sovi. Saattaa olla, että elämä on vasta niin alussa, että on vaikea kuvitella missä on vuoden päästä, saatikka sitten viidentoista. Tai vuosia on takana jo sen verran monta, että on parempi elää hetkessä kuin tulevaisuudessa. Lemmikkieläimiin menee myös rahaa, joskus yllättävänkin paljon, ja aina ei taloudellinen tilanne tue lemmikin hankintaa.

Kotihoitajuus on oiva ratkaisu kaikkiin yllä oleviin ongelmiin. Paikalliset eläinsuojeluyhdistykset tekevät arvokasta työtä pelastaen hylättyjä ja kaltoin kohdeltuja lemmikkejä. Olen itse seurannut vierestä Kouvolan eläinsuojelyhdistyksen eli KSEY:n työtä. Ja vaikka resurssit olisivat loputtomat, siltikään kaikkia eläimiä ei yhdistyksen eläintiloissa pysty hoitamaan - tai se ei ainakaan ole eläinten edun mukaista. Tässä vaiheessa käännytään kotihoitajien puoleen.

Kotihoitaja nimensä mukaisesti ottaa lemmikit hoitoon omaan kotiinsa. Lemmikki on kuitenkin eläinsuojelyhdistyksen omaisuutta ja nämä ovat vastuussa eläimen hoidon taloudellisesta puolesta ruokahankinnoista eläinlääkärikuluihin. Moni kotihoitaja kustantaa kuitenkin mahdollisuuksiensa mukaan esim. lemmikin ruokinnasta aiheutuvat kustannukset. Kotihoidon pohjimmainen idea on pitää huolta lemmikistä kunnes se on valmis adoptoitavaksi. Adoptoimalla lemmikin eläinsuojelyhdistykseltä, pelastat yhden eläimen hengen ja annat sille mahdollisuuden elää loppuelämänsä onnellisena ilman tuskaa ja kärsimystä. Kotihoitajana pystyt auttamaan lukuisia eläimiä saavuttamaan saman päämäärän. Syitä miksi lemmikki tarvitsee kotihoitoa on monia.

Emokissat
Coco oli n. 3kk ikäinen kun se tuotiin
eläintalolle. Se ei päässyt toimiston
pöytää pidemmälle kun vein sen
kotia. Kukaan ei tätä täysin kesyä
pikkuneitiä kaivannut 15 vrk joten
se sai rokotukset ja lähti uuteen kotiin
kahden koiran kaveriksi.
Kesällä ja syksyllä eläinsuojelyhdistykset ovat täynnä tiineenä olevia naaraskissoja. Eläintalot ovat usein huono paikka synnyttää pentuja - taudit tarttuvat herkemmin kun kissojen vaihtuvuus on suuri ja pienet kopit ovat jokaiselle kissalle stressaavia. Lisäksi kasvavat pennut tarvitsevat paljon käsittelyä, jotta niistä kasvaisi sosiaalisia ja asiallisesti käyttäytyviä kissakansalaisia. Tästä syystä olisi hyvä, että emolle ja pennuille löytyi kotihoitaja. Tiineeseen kissaan pitäisi kyetä sitoutumaan n. 3 kuukaudeksi. Kotihoitopaikassa olisi hyvä olla rauhaisa tila, jossa emo voi hoitaa pentujaan häiriöttä ensimmäisen kuukauden ajan. Saman talouden toiset lemmikit, varsinkin kissat, saattavat olla emolle stressitekijä.

Kissanpennut Varsinkin kesällä ja syksyllä kissanpentuja tulee eläinsuojelyhdistyksille lähes viikottain. Kissanpentujen ikä vaihtelee muutamasta päivästä muutamaan kuukauteen. Kokonaiset pentueet ovat yleensä villikissojen jälkeläisiä ja iästä riippuen tarvitsevat hyvän sosiaalistamisen. Mitä nuorempi villikissa on, sitä todennäköisempää sen kesyyntyminen on. Alle kuukauden ikäiset kissanpennut tarvitsevat pulloruokintaa jopa muutaman tunnin välein, joten nämä eivät sovi pitkää työpäivää tekeville. Kissanpentujen kotihoitajilta vaaditaan aikaa ja valmiuttaa opettaa pienille pennuille isojen kissojen tavat. Muut, sosiaaliset lemmikit toimivat aina hyvinä keinoemoina ja -isinä. Kissanpentujen kotihoitoon on hyvä sitoutua 1-3 kuukaudeksi.

Näin se sujuu! Nämä tulivat emottomina meille 1 vko ikäisinä. En ollut koskaan syöttänyt eläinvauvoja, mutta youtube auttoi.


Emottomat pennut hakivat pienestä pitäen läheisyyttä minusta ja koiristani. Donna kokeneena äitinä hoiti pentujen pissatukset nuolemalla peräpäät ruokailun jälkeen. Myös puolivuotias Cora oli luonnonlahjakkuus heti kun jaksoi rauhoittua. Suomenlapinkoira häntään on mukava käpertyä nukkumaan.

































Arat kissat
Eläinsuojeluyhdistyksiin tulee kissoja jotka ovat joko jonkun entisiä lemmikkejä, villieläimiä tai jotain siitä väliltä. Raapiminen ja pureminen on perheen lemmikeilläkin yleistä joten siinä vaiheessa kun arka "kesäkissa" kyhjöttää hiekkalaatikon takana ja suhisee kun sitä lähestyy se valitettavasti herkästi lajitellaan villikissaksi. Ja villieläimille, joita ei voi vapauttaa takaisin luontoon on valitettavasti vain yksi paikka. Arat kissat harvoin kesyyntyvät eläinsuojelyhdistysten tiloissa. Pieni suljettu tila aiheuttaa eläimessä lunnollisen hyökkäystilan, kun se ei voi paetakaan. Ihmiskontaktia kissa saa kerran päivässä. Lääkitseminen on mahdotonta, koska kissaa ei pysty käsittelemään. Näiden kissojen ainoat vaihtoehdot ovat lopetus tai kotihoitokokeilu. Ja koska kotihoitopaikkoja on muutenkin vähän, suurin osa tällaisista tapauksista, joita eläinsuojelyhdistyksille tulee viikottain ympäri vuoden, joutuu sille viimeiselle matkalle. Olen itse kuitenkin nähnyt kuinka lopetustuomion saanut "villikissa"otettiin kotihoitoon ja samana iltana antoi jo silittää itseään. Moni "tästä voisi tulla jotain" ei kuitenkaan koskaan saa mahdollisuutta näyttää potentiaaliaan ilman kotihoitopaikkaa. Arkojen kissojen kotihoitopaikkojen on oltava rauhallisia. Kesyistä, sosiaalisista kissakavereista saatta yksilöstä riippuen olla positiivista hyötyä. Yleensä arkojen kissojen kotihoitoaika 1-3 kuukautta ja kissat joko siirtyvät kesyynnyttyääneläinsuojelyhdistyksen tiloihin, ne adoptoidaan suoraan kotihoitajalta tai ne lopetetaan kesyyntymättöminä. Kotihoitajalta vaaditaankin realistista otetta kotihoitoon ja kykyä luovuttaa, mikäli kesyyntyminen ei selkeästi etene.

Sairaat kissat
Vaativa lääkitys, selittämättömät fyysiset oireet, apatia... Silloin tällöin eläisuojeluyhdistyksillä on asukkeina kissoja, joista tulisi loistavia lemmikkejä jos vain olisivat terveitä. Suuri osa kissoista pystytään kyllä hoitamaan ja lääkitsemään työaikojen puitteissa, mutta mikäli kissalla on esimerkiksi vakava silmätulehdus, jota pitää tipattaa kuudesti päivässä, on se yllättävän työläs hoidettava eläintalojen arjessa. Monet oireet saattavat olla myös stressipitoisia ja siinä vaiheessa kun kissa on ollut kaksi kuukautta löysällä vatsalla ja kaikki ruokavaliot on käyty läpi ja kokeet otettu, olisi ehkä hyvä päästä kokeilemaan josko ympäristön vaihto auttaisi. Sairaiden kissojen kotihoitajilta vaaditaan usein kykyä käsitellä kissoja ja tahdonlujuttaa saada se pilleri alas. Potilaan vaivasta riippuu kannattaako kotihoitajalla olla muita lemmikkejä.

Meillä on ollut muutama koira aina välillä
kokeilemassa kerrostaloelämää. Kuron
takia näitä ei ole montaa voinut ottaa,
mutta tämä nuori saksanpaimenkoira
vietti yhden viikonlopun häkin sijaan
kainalossa sohvalla ja koirakaverien
kanssa leikkimässä.

Koirat
Vaikka Suomessa ei ole samanlaista kulkukoirakulttuuria kuin on kissojen suhteen, silti eläinsuojeluyhdistyksille tulee jatkuvasti myös koira asiakkaita. Nämä ovat saapuneet eläinsuojelyhdistykselle eläinsuojelullisista syistä tai niiden ennalta ehkäisemiseksi. Eläintalot pystyvät harvoin tarjoamaan koirille niiden pitkaikaisempiin tarpeisiin soveltuvia tiloja, seuraa, liikuntaa tai koulutusta. Myös uutta kotia etsiessä olisi hyvä että koira olisi päästy "testaamaan" normaaleissa kotioloissa. Koirien kotihoitajia on monenlaisia maatilallisista kerrostalossa asuviin ja se on koirasta kiinni voiko kotihoitajalla olla muita lemmikkejä.

Muut eläimet
Gerbiilejä metallinkeräyksessä, punakorvakilpikonnia lähiöpuistossa, lemmikkipapukaija takapihan omenapuussa... eläinsuojelyhdistyksille tulee jatkuvasti myös muita eläimiä kuin kissoja ja koiria. Koska eläintalojen yleisimmät asukkaat ovat kuitenkin kissat ja koirat on tilat suunniteltu lähinnä näiden tarpeita silmälläpitäen. Tästä syystä muille pienlemmikeillä yritetään yleensä löytää kotihoitopaikka, jossa niiden kuntoa voidaan tarkkailla ja niille voidaan tehdä tarvittavat eläinlääkinnälliset toimenpiteet, ennen kuin niille etsitään uudet kodit.

Mikäli siis elämästänne puuttuu pehmosia ystäviä ja haluatte antaa aikaa ja rakkautta sitä tarvitseville, olkaa yhteydessä oman alueenne eläinsuojelyhdistykseen ja selvittäkää minkälainen kotihoitotilanne heillä on. Kertokaa rohkeasti omista rahkeistanne ja aikomuksistanne - kaikki apu otetaan varmasti kiitolisena vastaan.

Suomen Eläinsuojelu RY:n jäsenyhdistykset




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti