keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Lappalaiskoirien syysnäyttelyt 4.10.2015

Harrastan koirieni kanssa aivan liian vähän - pääsääntöisesti logistisista syistä. Tähän on toivottavasti tulossa muutos lähiaikoina, mutta toistaiseksi joudumme tyytymään kotitottikseen ja pitkiin metsälenkkeihin, sekä satunnaisiin, hyvien julkisten yhteyksien varrella oleviin näyttelyihin.

Tästä poikkeuksena ovat kuitenkin lappalaiskoirien syys- ja kevätnäyttelyt sekä pystykorvien jalostuspäivät. Nämä ovat niin arvokkaita verkostoitumistilaisuuksia, ettei niitä aloittelevan kasvattajan parane jättää käyttämättä.

Siispä kävimme 4.10.2015 Lappalaiskoirien syysnäyttelyssä Donnan kanssa. Ystäväni, jotka vakavasti harkitsevat lapinkoirapennun lisäämistä perheeseensä, lähtivät mukaan, joten bussi- ja junamatkaltakin säästyttiin. Edellisenä päivänä olimme tosin tehneet julkisilla reissun Lahteen ottamaan Donnasta Pompen-testin, joiden tuloksia odotetaan jännityksellä.

Itse näyttelyt menivät oikein mukavasti. Vanilla's Honey-kennelin Marjolla oli kasvateilleen ihan oma teltta kahveineen ja leivoksineen. Toivottavasti myös oma kasvatustoimintani pääsee joskus tuohon pisteeseen - tuntui kuin olisi kuulunut perheeseen kun jutteli toisten VHlaisten kanssa ja tunnisti koiria. Nähtiimpä me taas Donnan tyttöä Berttaakin, sekä eräs mahdollisista tulevan pentueen isäehdokkaista.

Donna käyttäytyi kehässä mallikkaasti kuten aina ja tulos sekä arvostelu oli seuraavanlainen.
Avoin luokka - EH (erittäin hyvä) - Eija Lehtimäki
Mittasuhteiltaan erinomainen, hyväluustoinen narttu. Hyvä ilmeinen pää, riittävä alaleuka. Hyvä runko, mutta kovin kapea rinta. Oikein kulmautuneet raajat. Tasapainoiset liiķkeet. Kovin pehmeä karvapeite. Esiintyy hyvin.

Tuomarin omien sanojen mukaan olisi ollut ERI (erinomainen), mutta karvapeite on aivan liian pehmeä, lähes pohjavillamainen. Tämä on aivan totta ja yksi tärkeimmistä "extra"-kriteereistä Donnan sulhoa etsittäessä. Suomenlapinkoiran karvapeitteen kuuluu olla karkea. Karkea karvapeite pitää paremmin mm. vettä ja vähentää huomattavasti kaiken oravaa pienemmän tarttumista metsälenkeiltä matkaan. Liian pehmeästä ja pitkästä karvapeitteestä on koiralle vain haittaa.


Ensin juostaan kehää ympäri...

... sitten tuomari katsoo hampaat ja hipelöi koiran...


Ja lopuksi seisotaan  joko asetellen...

... tai vapaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti