lauantai 21. syyskuuta 2019

Saletisti D-pentue näki maailman

ylhäältä; tyttö, poika, poika, tyttö, poika
 Torstaina 19.9. aamulla Pirtin lämmöt laski 36,9 asteeseen. 9 tuntia myöhemmin (sopivasti oli pitkä työpäivän) lukema oli sama, samoin kun siitä neljän tunnin päässä eli illalla noin seitsemän aikoihin. Pirtti muuttui todella levottomaksi illalla viiden-kuuden aikaan, piippasi, mitä se ei koskaan siis tee, ja ravasi kokoajan ulko-ovien väliä. Välillä myös raivopedattiin ja sitten taas itkettiin ovella. Ulos jos päästi niin väen vängällä yritti mennä huvimajan ja terassin alle. Menimme sitten aikaisin nukkumaan ja odottamaan pentujen syntyä. No nukkumisesta ei tullut mitään. Pirtti edeleen todella levoton, piippasi vain ulos kokoajan. Rauhoittui vain ja ainoastaan minun kainalooni.

Aamulla joskus viiden kuuden aikaan katsoimme taas lämmöt ja ne olivat nousseet takaisin 37 asteeseen. Kokeilin myös miltä emätin tuntui ja se oli vielä todella tiukka; Pirtti itseasiassa ulahti hieman joten en sen enempää sörkkinyt, vaikka olisin voinut vaikka vannoa, että tunsin tassut sormen päissä. Perjantai-aamu jatkui samoissa merkeissä. Pirtti oli levoton, pomppi ulko-ovea vasten ja ulkona vain yritti terassin alle. hieman ennen kymmentä luulin että nyt synnytetään, kun näin muutaman supistuksen, mutta ne jäivät muutamaan ja sitten Pirtti jo oksensikin aamu-ruoan (jota ei ollut edes paljoa syönyt). Lämmöt olivat vain hieman kohonneet 37,1 ja Pirttikin ehkä hieman rauhoittui oksentamisen jälkeen.
Tajuton maitobaari


Yhdentoista aikaan löysin saunasta sormepään kokoisen kakkakikkareen ja pari tumman vihreää pistettä. Kävin tarkastamassa Pirtin emättimen paperilla ja siihenhän jäi vihreää limaa. Joten ei kun koira autoon ja soitto eläinlääkäriin. Onni onnettomuudessa, sain ajan omalta lääkäriasemalta ja vielä tutulta lääkäriltä. Tuttu lääkäri, johon pystyy luottamaan on eläintä, varsinkin isompaa laumaa, omistaessa kaikki kaikessa. Matti tutki Pirtin ja totesi, että tälä ei minkäänlaisia polttoja, pennun
Kuvakulma hieman vaikea, mutta kaikkein valkein kerma on
tyttö, samoin kun tummista se, jolla ei ole juuri lainkaan
valkoista. On vielä epäselvää ovatko nuo kaksi "mustaa",
mustia, merkkimustia vai tummia riistoja.
tassut tosiaan tuntuu sormenpäissä, mutta niin kaukana, ettei toivookaan, että saisi kiinni. Lämmöt edellen 37,1 astetta. Matti suositteli suoraan leikkausta, koska polttoja ei ole olut laisinkaan, joten ei kun Pirtille rauhoittavaa ja leikkauspöydälle. En tälläkertaa jäänyt leikkaussaliin, mutta kun pentuja saatiin ulos, tuotiin ne minulle hierottavaksi.


Jossain vaiheessa kun kopassa on kaksi pentua, itsellä ja äidilläni yksi ja hoitajan käsissä yksi havahdun, että pentujahan on viisi. Viisi nimittäin oli näkynyt reilu viikko sitten röntgenissä. Kaikki pennut olivat siis elossa! Vihreä lima oli irronnut ja mätänevä istukka, ei siis kuollut pentu niin kuin oletimme. En voinut kuvitellakaan, että keisarineikkauksessa selviäisivät kaikki pennut; olen kuullut vain keisarinleikkauksista, jossa selviämisprosenti on jotain 25-75 välillä eikä suinkaan sata. Pennut olivat yhtä lukuunoattamatta erittäin virkeitä, huusivat heti kun saatiin kohdusta ulos ja tämä yksikin, sen jonka tassut olin tuntenut liki 8 tuntia sitten, virkosi nopeasti. Pirtillä tuli maitoa heti leikkauksen jälkeen ja pennut saivat pienellä avustuksella elintärkeät ternimaidot. Pirtti suorastaan juoksi omin jaloin autoon, mutta oli kyllä suhteellisen kanttuvei koko illan.

Donna suorittaa varaäidin virkaa ja hoiti hienosti
ensimmäisen illan pesut.
"Nukuin" seuraavan yön Pirtin kanssa, eli tunnin välein työnsin pentujen suuhun tissiä ja lopun aikaa siirtelin niitä Pirtin ja kuumavesipullon välillä. Pojat tyytivät kohtaloonsa, mutta tytöt huusivat aina jos ei oltu emon rinnalla. Neljältä huomasin, että Pirtti jo vähän lipoi pentuja, joten uskalsin jättää ne Pirtin huomaan. Silti parin tunnin välein kävin tarkastamassa, että pennuilla oli kaikki hyvin. Lauantaina Pirtti oli jo sen verran pirteämpi, että viihtyi pentujen luona itsestäänkin ja myös hieman hoiti niitä. Pentuhuone on ollut aika hiljainen ja kasvisäidillä on hienoinen väsymyspäänsärky. Pirtti tulee välillä sohvalle rapsutettaaksi jolloin Donna ottaa vahtivuoron. Se on aivan ominut pennut itselleen; jouduin sen kerran niska-pers otteella viemään pois pentulaatikosta, kun se ei meinannut päästää Pirttiä sinne. Ja kun tarkistin, niin Donnaltahan tulee nyt maitoa... joten Pirttikin saa rauhassa tarvittaessa toipua leikkauksesta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti