perjantai 25. marraskuuta 2016

Lapinporokoira pennut 2017

Joulukuussa odotellaan juoksuja Viiralle ja sulhoksi on valiutunut viisi vuotias Raiku.




Pakkasen Eloaika Nutukas Poropeukalo
Silmät tark. 3/16 ok 10/16 ok
Prcd-PRA Terve A Ei testattu
Pompen Normaali (N) Ei testattu
Lonkat A/A C/C
Kyynärät 0/0 0/0
Selkä VA0 (normaali) Ei tutkittu
SP0 (puhdas)
LTV0 (normaali)
Polvet 0/0 (3/16) 0/0 (10/16)
Näyttelyt ERI H

Yhdistelmä Koiranetissä

Jalostustoimikunnan hyväksymä yhdistelmä (12/16)

Viiran omistaja Riikka on yksi parhaita ystäviäni ja olemme eläneet kauemmin ystävinä kuin ettemme olisi toisiamme tunteneet. Alunperin Saletisti-kennelkin piti perustaa yhdessä. Riikka oli kuskina käydessäni ensi kertaa katsomassa Kuroa Turussa. "Mä oon nähnyt niin paljon koiranpentuja, ettei niillä ole muhun mitään vaikutusta. Sitä paitsi halua Rottweilerin". Neljä viikkoa myöhemmin Kuron veli Vertti muutti Riikan luokse.

Siitä asti kun kävin ensimmäisen kerran Famolaksen Niinan luona ja tämän porokoirauros Sello parkkeerasi itsensä viereeni, olen haaveillut omasta porosta. Kun Riikan tuttavapiiristä alkoi sitten tulemaan kyselyjä tämän poro nartun mahdollisista pennuista, päädyimme teettämään yhdessä Viiralle pennut. Viira on siis jalostuslainassa minulla ja pennut tulevat mitä todennäköisemmin kasvamaan luonani täällä Kouvolassa. Ei ole kuitenkaan mahdotonta, että pennut kasvavat Riikan luona Espoossa.

Viira ei oikein arvostanut kärriajelua.
"Viira on reipas mutta pohdiskelevainen porokoiraneiti. Viira haluaa yleensä aina ensin pohtia kaikki uudet asiat ja sitten vasta päättää miten tähän asiaan reagoidaan. Kulkee mutkattomasti mukana arjessa, suurimmaksi osaksi vapaana muutaman metrin päässä tepsuttaen. Viira on pätevä tallikoira, se tietää missä saa mennä ja mihin ei saa mennä ja esimerkiksi odottelee kiltisti tarhan ulkopuolella istuksien kun emäntä hyörii tarhassa hevosten kanssa. Viira ottaa vieraat vastaan iloisesti ja pyrkiikin ensimmäisenä syliin kun on jotenkuten sinuiksi päästy. Vieraita koiria kohtaan Viira on yleensä jonkin verran varauksellinen mutta on siitäkin (ja keppien omimisesta) huolimatta saanut monta hyvää koirakaveria. Nuoremmilleen yleensä irvistelee kun ilmoittaa haluavansa etäisyyttä mutta ei ole rähissyt tai lähtenyt rähinään mukaan. Riistaviettiä Viiralla on sen verran että liikkuvan perään lähdetään suht herkästi ja onhan neiti parikin hiirtä saanut tallilla kiinni. Korvat kuitenkin säilyvät mukana ja jahti keskeytetään jos emäntä siitä (yleensä kyllä melko kovaäänisesti) huomauttaa. Komentelusta voi tosin tulla poroselle paha mieli ;) ja Viira onkin siinä mielessä pehmeä koira että ottaa herkästi itseensä joskin sen verran kova ettei muistele menneitä sen kummemmin."

Lähdimme etsimään Viiralle sulhoksi tervettä, sosiaalista ja reipasta, käyttämätöntä urosta. Jalostustoimikunnalta tuli viime keväänä suositukseksi mm. Nutukas Porositeetti joka valikoitui listani ykköseksi pitkälti sukutaulun puolesta. Tämän isoisä kun sattuu olemaan tuo sydämeni valloittanut Sello. Lisäksi tämän isoäiti oli rotuunotettu. Lähtiessäni selvittämään Porositeetin yhteystietoja, sain samalla kasvattajalta tietää, että tämän pentueveli Poropeukalo asustaa tässä Kouvolan kupeessa. Logistisistä syistä kävimme siis ensin Poropeukalon luona ja loppu on historiaa. Raiku on luonteen osalta täydellinen sulhanen Viiralle ja tasapainoittaa Viiraa myös ulkoisesti. Näyttelyistä Raiku on saanut H:n ja kritiikkiä on lähinnä tullut pitkäkarvaisuudesta, joka on siis perua 70-luvulta, jolloin lapinkoira ja porokoira olivat vielä samaa rotua. Pennut tulevat kuitenkin todennäköisesti olemaan pääasiassa lyhytkarvaisia, sillä pitkäkarvaisuus on väistyvä ominaisuus. Optimaallisinta olisi, jos pennut saisivat emältään turkin säänkestävyyden ja isältään hieman hapsumaisuutta.

"Raiku on äärimmäisen fiksu ja sosiaalinen tapaus, tykkää toisista koirista ja ihmisistä kovasti. Se tulee kaikkien kanssa toimeen. Kotioloissa ottaa vieraat onnellisena vastaan, todennäköisesti auttaisi murtovarkaat kantamaan tavarat autoon osoitettuaan ensin missä vara-avain on.
Raiku on "kaikkien kaveri"-tyyppiä, eikä pelkää ketään eikä mitään. Perusolettamus on "kaikki rakastaa mua" ja usein saakin pakit ensiyrittämällä, mutta ei lannistu vaan koittaa todennäköisesti hetken päästä piirittää unelmiensa naista (jokainen vastaantuleva) uudestaan. 
Omistajalta vaatii kärsivällisyyttä ja kieroutunutta huumorintajua. Raiku on reaktiivinen ja vaatii kaiken huomion töissä, muuten toteaa homman olevan aivan turhaa ja poistuu paikalta. Se on kuitenkin helposti motivoitavissa. Raiku ei kuitenkaan koskaan koita päästä helpommalla, on mielellään kaikessa mukana ja antaa itsestään 110% kaikessa mitä tekee. Riistavietti on lähes olematon ja Raikun paras ystävä onkin perheen kani."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti