keskiviikko 21. elokuuta 2019

Pirtin ja Rubenin pentuprojekti

Pennut syntyneet 20.9.2019 keisarinleikkauksella. Kaikki viisi pentua elossa syntyessä; 3u, 2n. 


Pirtin astuttaminen on ollut työn ja tuskan takana, mutta nyt siinä on vihdoin onnistuttu! Kyllä se narttu vain tietää. Meillä oli kaksikin hyvää urosta täällä kymenlaakson suunnalla, mutta päädyimme Rubenin sen kokemuksen vuoksi. Ja hyvä päätös olikin; pariskunta ehti olla toistensa juttusilla ehkä pari minuuttia kun oltiin nalkissa. Kaksi päivää myöhemmin sama toistui ja siitä kahden päivän päästä pari hyvää yritystä, mutta ei nalkkia ja Pirttikin oli jo kypsä tähän touhuun.

Pentuja odotetaan syntyväksi syyskuun 20.päivän tienoilla.


Tunturitähden Gilka Piiparipojan Larkin
Silmät tark. Ok 5/18 ok 2/18
Prcd-PRA kantaja Terve A
Pompen Terve A Terve A
DM Terve A kantaja
Lonkat B/B (indek. 100) B/B (indek. 107)
Kyynärät 0/0 0/0
Polvet 0/0 (vanhentunut) 0/0
Luonnetesti - 159
Näyttelyt ERI EH

Yhdistelmä Koiranetissä

Yhdistelmä jalostustoimikunnan hyväksymä (6/2019)



Pirtti on sijoituksessa minulla, mutta omistajan kiireiden vuoksi se on annettu minulle myös jalostuslainaan ensimmäistä pentuettaan varten. Pirtillähän on ikää jo hieman rapiat viisi vuotta ja olemme yrittäneet pitää sen mahdollisimman hyväkuntoisena tämän kevään ja kesän, sekä koko raskauden ajan, jotta synnytys olisi mahdollisimman helppo. Pirtti on tästä itsekin pitänyt huolen käymällä omilla teillään. Ajattein jo, että nyt olen saanut vihdoin aidat "Pirtin-pitäviksi", mutta ehkä se olikin raskausajan laiskottelua ;) Pirtti on kaikinpuolin "perushyvä" koira, minkä vuoksi sen sulhon etsinnässä pystyi omia kriteereitä lukuunottamatta olemaan aika häljyvä. Löysimme kuitenkin suhteellisen läheltä kivan uroksen, joka oli jo "vanha" tuttu. Pennuista odotetaan niin ihmis- kuin koirasosiaalisia, pidempirunkoisia ja suhteellisen niukka karvaisia; ei siis välttämättä mitäännäyttelytähtiä, mutta sitäkin mukavampia harrastuskavereita. Tästä syystä pennut myydään vain aktiivisiin ja/tai harrastaviin koteihin.

Pirtti on erinomainen laumakoira ja tulee toimeen aivan kaikkien kanssa. Se väistää haastetta ja kotona paras paikka on ihmisen kainalossa. Pirtti muistuttaa itseasiassa jonkin verran porokoiraa, sen pienieleisyyden kanssa. Pirtiltä löytyy niin vahti- kuin riistaviettiäkin jonkin verran. Sen ehdotonta lempi puuhaa on juokseminen ja tämä onkin aiheuttanut hienoisia ongelmia vapaanapidossa, sillä jos välimatkat tuppaavat kasvamaan niin silloin mös automaattisesti luokse tulo kärsii. Pirtti on äärimmäisen lunkki tyyppi kaikenlaisessa hälinässä. Se on ollut mukanaa mm. Pride-kulkueessa ja kesiaikamarkkinoilla eikä ole moksiskaan taistelevista ritareista tai satatuhatpäisestä ihmismassasta. Pirtti myös matkustaa hyvin niin autossa kuin julkisissa liikennevälineissäkin.

"Ruben on yhdeksänvuotias uros, joka on aina valmis lenkille. Tekee mielellään hommia, ei pidä vieraista uroksista. Kotioloissa rauhallinen, ilmoittaa vieraat, ei hauku huvin vuoksi. Tulee toimeen lapsien kanssa, vaikkei ole niiden kanssa paljon toiminut. Pitää autoilua epämiellyttävänä, mutta matkustaa muuten hyvin. Riistaviettiä löytyy jonkin verran, paimennusviettiä myös. Valitsee omat ihmisensä, muihin suhtautuu neutraalisti. Haluaa pysyä tilanteen tasalla, missä oma lauma on Omanarvontuntoinen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti